Patrick deWitt: Lucien ​Minor kalandos utazása

Tudjátok milyen hónap van?

*

Fülszöveg

Patrick DeWitt a „véresen vicces westernregény”, a Testvérlövészek után ezúttal groteszk kópéregénnyel lepi meg olvasóit, miközben egyszerre idézi meg a Grimm-mesék világát, Wes Andersont és a Monthy Python abszurd humorát, valamint a klasszikus pikareszk regények szellemes bölcsességét.

A nyakigláb és nagyotmondó siheder, Lucien Minor rettenetesen unja eseménytelen, léha életét aprócska falujában. Amikor váratlanul állásajánlatot kap egy távoli, rejtélyes falu kastélyából, nekivág hát az ismeretlennek. A fiúra az alfőudvar-mesteri pozíció vár. E különös hangzású titulusnál csak maga a baljós látványt nyújtó kastély különösebb. A minden kalandra elszánt suhanc azonban, legyen szó akár rejtélyes éjszakai látogatóról, a kastély közelében örökösen lövöldöző katonákról, tolvajokról vagy agyafúrt hentesről, semmi elől nem hátrál meg. De vajon akkor is helyt áll-e, amikor egy váratlan és mindent felkavaró fordulat áll be a csaknem üres kastély életében?

*

A könyv értékelése
(1-5; 5 a legjobb)

4 pont

Szürreális. Mese. Felnőtteknek.

Október van, az év legborzongatóbb hónapja (juhhé), így egy kis elő-ráhangolódás gyanánt, hoztam egy szürreális, sötét mesét (ez a könyv borítóján is fel van tüntetve), amelyet felnőtteknek ajánlanak. A havi kívánságlistámban szerepelt, még áprilisban, és akkor dilemmáztam, hogy megvegyem, vagy se. Végül nem vásároltam meg, de megkaptam ajándékba, így mégis van egy saját példányom.

A sok rózsaszín könyv között, azért ki szoktam tekintgetni más műfajok, kategóriák irányába, ezért keltette fel az érdeklődésemet. Természetesen közrejátszott az ütős borító is, ami szerintem irtó királyra sikerült, és miután elolvassa az ember a művet, miden apró részlet értelmet is nyer rajta. A fülszöveg pontosan meghatározza, hogy milyen könyvet, történetet tart az ember a kezében, nem mutat, ígér többet, mint amennyi valójában, és ahogyan megtörténik a lapokon.

Érdemes komolyan venni a szürreális, és a felnőtt mese jelzéseket, valamint a könyv hátulján feltüntetett groteszk kópéregény/pikareszk regény megnevezéseket. Most nem fogok itt irodalomórát tartani, mindenkinek van egy fantasztikus barátja, akit úgy hívnak, hogy Gugli. 😉 Tényleg ajánlom, hogy előbb tájékozódjatok, ha nincs meg korábbról a jellemzése a műfajnak, nehogy meglepetés érjen.

Ebben a tekintetben teljesen meg tudom érteni azokat, akiknek nem tetszett, mert esetleg másra számítottak, nem volt meg a kellő tudásuk egy ilyen műhöz. Viszont a kiadóé minden tiszteletem, hogy precízen jellemezte és felvonultatta, hogy mi várja majd az olvasót a könyvben. Ezenkívül az igényes kiadás és szerkesztés is szót érdemel, valamint a fordítás is a megszokott kiváló minőséget hozza, hisz vannak olyan fordítók, akiknek már a neve is garanciát jelent.

Ami nekem kevésbé tetszett a történetben, hogy Lucien már az elejétől le lett becézve Lucy-nak. Ezen valószínűleg soha nem fogom túltenni magamat, és szerintem nem is kell nagyon magyaráznom, hogy miért. A másik dolog, ami miatt nem tartom jobb pontszámra érdemesnek a könyvet, hogy érzésem szerint, lehetett volna még egy kicsit jobban “sötét” hangulatú, groteszkebb, de ez már csak az én szájízemnek tudható be.

Örülök, hogy végül lett egy saját példányom belőle, szerintem jövő októberben újra előveszem egy kis hangolódás céljából. Ha nem leszek nagyon elhavazva, akkor hozok további “hónap-specifikus” ajánlást még.

*

Amit én olvastam
Patrick deWitt: Lucien ​Minor kalandos utazása

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2018
Oldal: 356
Egyéb: Saját

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük