Nancy Springer: Az ​eltűnt márki esete

Frissen.

*

Fülszöveg

LADY EUDORIA VERNET HOLMES TEGNAP ELTŰNT STOP

TANÁCSOT KÉREK STOP

ENOLA HOLMES

Amikor Sherlock Holmes ifjú húga, Enola Holmes tizennegyedik születésnapján rádöbben anyja eltűnésére, tudja, egyedül ő találhatja meg. Bátyja, Mycroft, bentlakásos iskolába küldené a lányt, míg Sherlock nyomozásba fog, ám Enolának más tervei vannak. A magát gyászoló özvegynek álcázó lány London nyüzsgő utcáin és sötét sikátoraiban kutat anyja nyomai után, ám még a Holmes név sem készítheti fel a rá váró dolgokra. A Basilwether fiatal márkijának elrablásába belekeveredő Enolának vérszomjas gonosztevők elől kell menekülnie, ki kell szabadítania az elkényeztetett márkit, ám mindez semmi ahhoz képest, hogy minden hájjal megkent bátyját is ki kell kerülnie – miközben édesanyja nyoma kihűlőben van.
Az Edgar-díjas Nancy Springer lenyűgöző képzelőerővel és magával ragadó játékossággal hoz új színt a Sherlock Holmes-történetek világába.

*

A könyv értékelése
(1-5; 5 a legjobb)

4 pont

Virágok. Enola. Holmes.

A Netflix állandóan feldobta az ajánlóját a filmnek, hogy biztosan bejönne nekem. Mindig addig jutottam, hogy egy lány biciklizik, aztán tovább is léptem. Majd már annyira zavart, hogy mindig ajánlgatja, hogy végül beadtam a derekam, és felvettem a listámra; ha lesz egy kis felesleges időm, megnézem felkiáltással.

Aztán bekeveredtem “véletlenül” egy könyvesboltba, és merő “véletlenségből” szórtam egy kis pénzt is. Az egész azzal kezdődött, hogy megláttam egy könyvet, amit régóta kerestem, aztán egyet, amiben biztos voltam, hogy tetszeni fog, és utána ott árválkodott ez a könyvkupac is… Rögtön feltűnt az igényes borító, amiért külön jár a pacsi a szerkesztőjének. Persze utána jött a netflixes bevillanás, ahogy egy lány biciklizik. Rögtön gondoltam, hogy akkor előbb lesz a könyv, mint a film; szóval akaratlanul ez a könyv is bekerült a vásárlásom többi szerzeménye közé. (Amúgy könyvesboltba engem nem szabad beereszteni, rosszabb vagyok olyankor, mint amikor meglátok egy táskás boltot.)

A fülszöveg is teljesen rendben volt, aztán szimplán belepörgettem a műbe. Na, itt egy kicsit lesokkolódtam! Totál el vagyok szokva ekkora betűmérettől. Itt már rögtön levágtam, hogy nagyon nem én leszek a célközönsége ennek a könyvnek. Elolvasás után úgy csuktam be, hogy szerintem maga a kiadó (esetleg szerző) sem tudta konkrétan eldönteni, hogy ki a célcsoport. Oké, a betűméretből kiindulva lehetne a +8-as korosztály, de bevallom, hogy azért voltak benne olyan szavak, kifejezések (szüfrazsett, meg az utcasarki…), vagy helyzetek, hogy nem adnám ennyi idős kezébe a könyvet. (Nem megyek bele a gyereknevelésbe mélyrehatóan, meg ugye a “mai fiatalok”, vagy épp “mai modern szülők” kérdéskörbe, de maradjunk annyiban, hogy egy olvasni szerető 12 éves kezébe, talán, mondom csak talán, megállná a helyét.) Szóval a 12-14 éves korosztályban elmuzsikálhat a könyv, de az idősebbek esetében… Elolvastam, még a maga nemében jó is volt, de annyira érződik rajta, hogy “jányom, eljárt feletted az idő”. 😀

Hamar ki lehet végezni, mert felnőtt léptékkel – de szerintem olvasni szerető gyerek esetében is – ez egy rövid könyv, meg tudjátok, nagy betűméret… Viszont van folytatása a sztorinak, amit nagy eséllyel angolul fogok olvasni, mert nincs semmi kedvem kivárni, amíg mind megjelenik magyarul – már ha egyáltalán kiadják az összes részt.

Cselekményt tekintve, ha gyerek szemszögből nézem, akkor elegendőnek mondható, ennyi történés, de felnőttként…, hagyjuk. Sztorit tekintve, voltak benne nagyon jó részek, a kódos történéseket kedveltem, meg azért egész jónak mondanám alapból a történetvezetést is. A szereplők tekintetében szintén el tudom ezt mondani, Enola mesésen megállta a helyét, de azért érződött rajta a gyerekesség is; testvérei elsőre bár nem szimpatikusak, de a végén én azért felröhögtem Sherlock kapitányságbeli “elkerülésén”. El tudom képzelni, hogy milyen képet vághatott, amikor kiderült, hogy pont mögötte ült a testvére.

Egy dolgot viszont teljes mértékben nem értettem, mégpedig a szerző címadását. Az egész könyv inkább szólt Az eltűnt anya esetéről, mint a márkiról. Ez nyilván egy olyan rejtély, amit sem Enola, sem Sherlock nem tudna megoldani.

*

Amit én olvastam
Nancy Springer: Az ​eltűnt márki esete

Enola Holmes 1.

Kiadó: L&L
Kiadás éve: 2020
Oldal: 240
Egyéb: Saját

*

Sikításhoz nem maradt bennem szusz, csak nyikorogtam, mint egy kötélcsörlő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük