Peter Mayle: Bor, ​mámor, Provence

Megy a kedvencek közé.

*

Fülszöveg

Max Skinner élete gyökeresen megváltozik, amikor főnöke lenyúlja legfontosabb üzleti partnerét. A londoni bankár hirtelen ötlettől vezérelve Franciaországba utazik, hogy szemügyre vegye örökségét: nemrég ugyanis egy jókora provence-i szőlőbirtokot örökölt nagybácsikájától. Max boldogan adja át magát a táj, a napsütés és a hamisítatlan dél-francia konyha vonzásának, ám váratlanul egy gyönyörű fiatal nő toppan be az életébe Kaliforniából…
Peter Mayle nagyszerű regénye a bortermelés roppantul jövedelmező és kegyetlen versenyt diktáló világáról szól, a helyszíne pedig mi más is lehetne, mint a kedves helyi lakosokkal és érzéki csodákkal teli Provence. A magával ragadó, romantikus olvasmány könnyű, mint egy pohár hűs bor megfűszerezve barátsággal, titkokkal, egy csipetnyi nyomozással és szenvedélyes tánccal.

*

A könyv értékelése
(1-5; 5 a legjobb)

5 pont

Bor. Mámor. Provence.

Nincs is most jobb lehetőség csodás tájra vándorolni, mint egy remek könyv által. A filmet láttam előbb, nem is egyszer, hanem jó sokszor (nem szoktam az ilyesmit számon tartani, de ha meglátom, hogy valahol adják, 99%, hogy nézem). Régóta tervben volt, hogy elolvasom, először könyvtárban csaptam le rá, de a könyv felénél elhatároztam, hogy kell itthonra is egy példány, így az olvasást már egy saját darabbal a kezemben fejeztem be.

Egyértelműen az a könyv, amit egy pohár jó bor és sajt, némi alma társaságában kell fogyasztani. A borító is ezt sugalmazta, így eleget is kellett tenni ennek a kompozíciónak. Tulajdonképpen nem történik semmi eget rengető a műben, mégis olyan gyönyörűen van megírva, hogy az ételeknél, az ember szájában gyűlik a nyál, a boroknál érzi az illatot, elnézést, bukét.

Akinek tetszett a film, annak szerintem a könyv is simán bejön, és fordítva is igaz ez. Nem kell mindig, mindent túlbonyolítani, vannak dolgok, amik egyszerűségükben a legjobbak.

*

Amit én olvastam
Peter Mayle: Bor, ​mámor, Provence

Kiadó: Partvonal
Kiadás éve: 2019
Oldal: 296
Egyéb: Könyvtári először

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük