Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Rövid leszek.

*

Fülszöveg

A Békés Utcai Általános Iskola elhagyatott könyvtárában különös dolgok történnek. A csúf és undok könyvtáros nénit, Morcz Arankát sokan igazi boszorkánynak tartják. De Laci meg az ikerlányok, Sári és Dóri szerencsére nem ijedősek. Na, és persze nem is minden az, mint aminek látszik…

*

A könyv értékelése
(1-5; 5 a legjobb)

5, pont

Gyerek. Tündér. Olvasás.

Ezt a könyvet még anno, az első kiadása során olvastam. (Moly-on ne keressétek ezt az adatot, mert az ilyen régi olvasások egyáltalán nincsenek feltüntetve.) Akkor még fiatal és sudár voltam… jó, ez nem az a sztori. Szóval egy másik életszakaszban voltam, más volt a világképem, más volt fontos, vagy máshogy gondolkoztam dolgokról. Emlékszem, hogy odáig, meg vissza voltam ezért a könyvért, meg utána a második kötetért. Szerintem a harmadikhoz már nem volt szerencsém.

Viszont a mostani olvasás után egy kicsit más véleménnyel vagyok erről a könyvről. Még mindig szeretem, meg tetszett, de inkább azon emlékek miatt, amik a korábbi olvasásról felidéződtek, no meg persze az általános iskoláról, a menzáról, az ottani könyvtárról, egyszóval a gyerekkor emlékei miatt. A történet így idősebb fejjel, már egy kicsit hebrencsnek tűnt, meg a kiszólások is inkább zavaróak, vagy épp fárasztónak hatottak, mint viccesnek. Fiatalabbként, azért jobban tudtam értékelni ezt a fajta humort, de mostanában a fa vicceknél is csak fogom a fejem… A mostani felnövő, fiatal generációnak tetszene vajon? Talán aki nem a telefonon lóg, annak igen; de amúgy is nehéz megmondani manapság az ilyet. Az idősebb generáció, aki most találkozik először a könyvvel, például a Poket kiadás révén, és az önnön szórakoztatására, és nem esetleg a gyerekének olvassa fel, szerintem kicsit nehezen tud mit kezdeni ezzel a történettel. Persze, ha ezer százalékosan nosztalgiázni szeretne az általánosról, és ezt nem beszívva tenné, akkor ez a megfelelő választás.

A Poket kiadás borítója nem tetszik, ezért lehet nem szeretni, de ez van. Aki nem figyel rá, hogy gyerekkönyveket is adnak ki, talán ez megtéveszti…, ha a címből nem gondol ilyesmire. Mindegy is. Egyébként nem gondoltak rá, hogy kiadják a másik két részt is? Mert emlékeim szerint a második kötet még jobban tetszett nekem fiatalabb és sudárabb koromban… Oh, most egész este ezen a nosztalgiavonaton fogok ülni.

*

Amit én olvastam
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Tündérboszorkány 1.

Kiadó: POKET Publishing
Kiadás éve: 2020
Oldal: 124
Egyéb: Saját

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük