Ilyenre se volt szerintem még példa, hogy egy ajánlóban lerendezzek két könyvet. Igaz, egy sorozat 2. és 3. darabja, valamint rögtön egymás után olvastam őket, és a kritika is inkább egyszerre kettőről szól, mintsem külön egy-egy részről.

Itt találjátok az első kötet ajánlóját: Cassandra Clare: Csontváros

Spoilert tartalmazhat!

***

Cassandra Clare – Hamuváros

Kiadó: Könyvmolyképző

Kiadás éve (amit én olvastam): 2010

A könyv kinézete és felépítése

A borítója valami eszméletlen! Lélegzetelállító! Azt hittem, hogy az előzőnél nem lehet szebbet alkotni, de tévedtem. 🙂

416 oldal, melyben egy köszönetnyilvánítás, prológus, 19 fejezet és egy epilógus kapott helyet. Sajnálatos módom kihagyták a tartalomjegyzéket, ami számomra teljesen érthetetlen. Az első kötet úgy volt tökéletes, ahogy volt, erre lefelejtik itt a jegyzéket. Gáz… [Igen, ki tudok akadni egy tartalomjegyzéken is. :D]

16 éves kor felettieknek…

– […] Olyan volt, mint egy pitbull.
– Ha a pitbullok szemüvegesek lennének, és tüsszögnének a parlagfűtől.

*.*.*.*.*.*.*.*.*.*

Fülszöveg

Clary Fray másra sem vágyik, csak hogy végre ismét normális életet élhessen. De vajon mi számít normálisnak, ha valaki démonokat pusztító Árnyvadász, az édesanyja varázslattal előidézett kómában fekszik, és egyszerre vérfarkasok, vámpírok meg tündérek nyüzsögnek körülötte? Clary szívesen töltene több időt legjobb barátjával, Simonnal, csakhogy az Árnyvadászoktól nem szabadulhat – főleg nem jóképű, ámde bosszantó, újonnan megtalált bátyjától, Jace-től. Clary csakis úgy segíthet édesanyján, ha felkutatja a rossz útra tért Árnyvadászt, Valentine-t, aki talán őrült, bizonyosan gonosz – ráadásul az édesapja.

Amikor a Végzet Ereklyéi közül a másodikat is ellopják, a félelmetes Inkvizítor Jace-t gyanúsítja. Lehet, hogy a fiú tényleg elárul mindent, amiben hitt, és az apja mellé áll?

A könyv értékelése (1-5; 5 a legjobb)

3,5 pont. Le lehet nyugodtan hurrogni. Az első kötet tökéletes volt, viszont ez… Persze a borító az egy dolog, azzal el lehet adni, de maga a tartalom. -.-” Nagyon egyszerű a képlet, vagy legalábbis szerintem így akartak még több pénzt kaszálni a kiadók: az írónő írt egy jó hosszú folytatást, amit végül a szemfülesek inkább kettébontottak. Vagy legalábbis nekem nagyon olyan érzésem volt, hogy ez a kötet amolyan betoldott rész, csak hogy legyen; hogy tényleg 3 kötetes legyen. Ami persze végül nem csak 3 kötetes lett. -.-” Oké, ez “szipi-szupi“, hogy egy jó sztorit folytat, de akkor legalább ne harangoznák be.

– Utálom ezt a löttyöt. Lábszagíze van.

Maga a cselekmény már-már unalmas volt az előzőhöz képest, és bevallom, hogy a Tündérek Udvarás részt gyerekesnek, rosszul megírtnak tartom. Vagy legalábbis annyira elcsépelt… Ha már van fantáziája egy teljesen új világot megteremteni, akkor miért pont a tündéres részt koppintja teljes mértékben? Nem volt elég kreativitása hozzá? Egyszerűen képtelen vagyok megérteni. Szerintem így lehet tönkre vágni, illúziórombolónak megírni egy könyvet.

Ui.: Utólag kár az Inkvizítorért. [Tiszta családi teleregény. XD]

***

Cassandra Clare – Üvegváros

Kiadó: Könyvmolyképző

Kiadás éve (amit én olvastam): 2011

 A könyv kinézete és felépítése

A 2. kötet borítója jobban megfogott, de azért ez sincsen nagyon lemaradva az előzőektől. 🙂

504 oldal, melyben egy köszönetnyilvánítás, 3 nagy rész (20 fejezet) és egy epilógus kapott helyet, valamint tartalomjegyzék. Ez az! Úgy tűnik, hogy másnak is piszkálta a csőrét a dolog… 😀

16 éves kor felettieknek…

[…] – Nem sejtettem, hogy ennyire kiborít, ha megtámadom az ablakot.

*.*.*.*.*.*.*.*.*.*

Fülszöveg

Hogy megmentse édesanyja életét, Clarynek el kell utaznia az Üvegvárosba, az Árnyvadászok ősi otthonába – még ha engedély nélkül belépni a városba a Törvénybe is ütközik, márpedig a Törvény megszegése halált jelenthet. Ha ennyi nem lenne elég, Jace nem akarja, hogy ott legyen, Simont pedig börtönbe vetették az Árnyvadászok, akik igencsak gyanúsnak találnak egy vámpírt, akinek nem árt a napfény.

Ahogy Clary egyre többet tud meg családja múltjáról, szövetségesre lel Sebastian, a titokzatos Árnyvadász személyében. Valentine minden erejével azon van, hogy örökre megsemmisítsen minden Árnyvadászt, nekik pedig csak akkor van esélyük vele szemben, ha összefognak örökös ellenségeikkel. De félre tudják-e tenni gyűlöletüket az Árnyvadászok és az Alvilágiak, hogy együttműködhessenek? Miközben Jace rádöbben, mi mindent hajlandó kockára tenni Claryért, vajon a lány újonnan meglelt képességeivel segíthet-e megmenteni az Üvegvárost – bármilyen áron?

A szerelem halálos bűn, és a múlt titkai is végzetesnek bizonyulnak, amikor Clary és Jace szembenéz Valentine-nal a New York Times nagy sikerű sorozatának, A Végzet Ereklyéinek utolsó darabjában.

A könyv értékelése (1-5; 5 a legjobb)

5 pont. Mondom én, hogy olyan érzése van az embernek, mintha ketté lenne vágva egy kötet; főként akkor érződik, hogyha kapásból egymásután olvassa az ember.

Fényévekkel jobb, összeszedettebb, csavarosabb (bár ezt a Sebastianos dolgot elég hamar ki lehet szimatolni, vagy legalábbis azt, hogy egyáltalán nincs valami rendben), egyszóval: príma. Jobban leköti az embert, jobban is szórakozik rajta. 🙂 Mintha a hamvaiból támadna fel a cselekmény – és az író is.

Úgy érzem, hogy a trilógiának csúfolt sorozatot méltón fejezi be; legalábbis ezt a háborúsdit… Alig várom, hogy megkaparintsam a következő kötetet is.

Nem akarok többet dumálni a könyvről, utána lehet nézni neten/könyvesboltban, ha érdekel… Én csak a magánvéleményemet osztottam meg. :D

***

A szerzőről

Teheránban született, szülei amerikaiak, gyerekkorában sok időt töltött utazással a családjával, ezek közt szerepelt egy túra a Himaláján keresztül tipegő korában, eközben egy hónapig édesapja táskájában élt. Tíz éves kora előtt lakott Franciaországban, Angliában és Svájcban is. Mivel családja sokat költözködött, megszerette a könyveket, és mindenhova könyvekkel a kezében ment. Gimnáziumi éveit Los Angelesben töltötte, ahol osztálytársai szórakoztatására történeteket írt, köztük a “Gyönyörű Cassandra” című regényt, ami Jane Austen rövid történetén alapult (és ahonnan az írói nevét is vette).

Tags:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük