Szulejmán

Szulejmán

Eredeti cím: Muhtesem Yüzyil
török filmsorozat

Szereplők
Halit Ergenç (I. Szulejmán)
Nur Aysan (Mahidevran)
Okan Yalabik (Pargali Ibrahim Pasa)
Meryem Uzerli (Hürrem)
Nebahat Çehre (Ayşe Hafsa)
Selma Ergeç (Hatice)
Tansel Öngel (Alvise Gritti)
Filiz Ahmet (Nigar Kalifa)
Burcu Tuna (Gülnihal Hatun)

szulejman

Szulejmán, a török birodalom fiatal uralkodója nagyobb álmokat dédelget, mint amit Nagy Sándor valaha is el tudott volna képzelni. 26 évesen a világ meghódítására készül, és ezt elsősorban új módszerekkel próbálja elérni. Közben folyamatosan érkeznek az új szolgák és háremhölgyek a szultán palotájába, hogy a frissen trónra került uralkodó kedvére válogathasson. Így kerül az udvarba a gyönyörű Rokszolana (~Alexandra), akinek a családját a tatárok lemészárolták. A háremben lévő lány mély benyomást tesz Szulejmánra, ám a szultán asszonya és édesanyja rossz szemmel nézik a fellángoló szerelmet, és mindent megtesznek, hogy eltávolítsák az udvarból Rokszolanát.
Az asszonyok féltékenysége mellett az uralkodóra többen is veszélyt jelentenek. Néhány befolyásos pasa, akik ellenzik Szulejmán szokatlan reformintézkedéseit, aki a területeiken élő egyiptomiaknak és a különböző származású kereskedőknek szabadságjogot adományoz, cselszövésre készülnek a szultán ellen.

*

Volk törökül nézi

Nemrég kezdte el adni egy magyar csatorna is. (Váóv, de szépen fogalmaztam XD) Ott figyeltem fel ár, főként, hisz szeretem a történelmi-kosztümös jellegű filmeket, sorozatokat.

Sajnos a kereskedelmi adók jobb szeretik a szemetet adni este, így kezd egyre későbbre csúszni a Szulejmán kezdési időpontja. Ami még nem is zavarná a csőrömet, ha nem hirdetné kétszínűen az adó, hogy xy időben kezdik (pár perc nem érdekel), amikor valójában

15 perces csúszással

méltóztatnak elkezdeni.

Persze lehet írni, hogy akkor nézzem vissza másnap, ha ennyire zavar, de mivel érdekel, és máskor mást szeretnék nézni, ezért úgy döntöttem, hogy teszek a kereskedelmi adó politikájára…

Így történt, hogy törökül kezdtem el nézni, rendes részenként – ugyanis a kedves magyar csatorna gyalázatosan megnyirbálja a részeket. A törököknél egy rész általában 1 óra 40 perc… A történetben, ha nem is jóval előrébb, de azért mégis pár résszel többet láttam már, mint az átlagos magyar nézők. 😉

Tetszik:

  • a ruhák, kelmék
  • a díszlet
  • a kert
  • ékszerek

Nem tetszik:

  • Hürrem túl mű ájulásai és óriási nagyzolási vágya X’D
  • Ibrahim bunkózása Hürremmel szemben
  • néhol átcsap szappanoperásba

Spoiler!

Ha jól számoltam, akkor a magyar részeknél Szulejmán most indul el a csatába…

Ahol én tartok ott pedig már vissza is érkezett. 🙂 Persze közben a tyúkudvarban is történtek dolgok. Pl.: kiderül, hogy Hürrem terhes; Mahidevran kiakad, újabb tervet sző. Aztán van mérgezéstől kezdve, gyilkosságon át minden… és rádöbben a néző, hogy Ibrahim mennyire brutális tud lenni.

Ha a magyarok ilyen tempóban adják le, a nézők minimum gyökeret eresztenek, ugyanis a törökök már akárhányadik évadnál tartanak. (Elég viccesen fognak kinézni a szereplők idős korukban X’D.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.