TeaTime #07 – Új bögre

A részletes játékszabály itt olvasható…

Az előző TeaTime bejegyzések

Mindenki kész?

Nem ér csalni!

*

Új bögre

Az új bögrém mikéntje, ajándék beszerzős tippekkel megspékelve.

Vagy fordítva.

Az egyik nap volt egy kis időm (2 óra), és elugrottam megvenni az ajándékok nagy részét, amik még nem voltak meg. Szerencsére beszerzésügyileg már csak egy hiányzik, azon kívül egy-két darab elkészítése van hátra, és idénre végeztem. 🙂

Nem tudom, hogy némelyek miért stresszelnek ezen annyit… Először is, a szándék a fontos, szóval teljesen mindegy, hogy tésztanyakláncot gyártasz vagy valami hasonló. Ez nem az ajándékról szól, hanem a szándékról, és arról, hogy gondoltál az adott személyre. Sajnos manapság, ebben az elanyagiasodott világban elvárás, hogy a legújabb/menőbb/drágább tárgyat, kütyüt adjuk, illetve várjuk el a másiktól. Ez nagyon rossz! Akinek ilyen barátai, rokonai, ismerősei vannak, azt csak sajnálni tudom. (Igen, a média, a társadalom és a környezet – és részben a nevelés – hatása az, hogy a gyerek a legújabb konstrukciójú telefont akarja. Ez csak egy példa, de talán a legáltalánosabb.) – Arra alapból nem akarok kitérni, hogy az ajándék elvárása már önmagában milyen dolog.

Másodszor, én már nyár végén elkezdem összegyűjteni, hogy kb. mennyi emberkének szánok valamit. Lehet, hogy most valaki nem néz normálisnak, de ezzel megakadályozom azt, hogy túlköltekezzek, az utolsó pillanatban idegeskedve rohangáljak, és rosszabb esetben olyan ajándékot vegyek/gyártsak, aminek bár a megajándékozott nem mutatja, de nem tud vele mit kezdeni. Természetesen a lista hosszúsága valamilyen irányba elmozdulhat – általában a több ajándék felé -, hisz 4-5 hónapról van szó, megismerhetünk új embereket, stb., de akkor is, én a realitás talaján maradok.

Harmadszor, nyáron, amikor elkezd alakulni a listám, már el is kezdem beszerezni a meglepetéseket, hisz tudom, hogy decemberben nem lesz mindenre időm, ha meghagyom a legutolsó pillanatra ezt a fontos momentumot. Tavaly szeptemberben megvolt az ajándékok fele, idén kicsit kevesebb, de még így is nagy könnyebbség volt. Mind nekem, mind a pénztárcámnak.

Negyedszer, figyelni az emberkéket! Ki, mit szeret, kiért/miért rajong, hobbijai, álmai, vágyai, ötletei, stílusa, elkottyantott apróságok… Ha ezeket ismerjük, mind közelebb visz minket a tökéletes ajándékhoz. Sokaknak a közeli rokonaik, családjuk jelenti a könnyű részét a meglepetés kiválasztásának, hisz olyan jól ismerik őket, mindennapi kontaktusban vannak, míg az ismerősök, távolabbi rokonok, azok, akikkel nem találkoznak mindennap, igazi nehézséget is jelenthetnek. Nálam például, ez pont fordítva igaz. A közelebbi körnek nehezebben találok ki valamit, több időt kell ötletelnem, hisz annyi információ és változó zúdul rám, hogy nagyon nehéz a megfelelőt kiválasztani. *kreativitás on* Viszont a távolabbiaknak…, seperc alatt megvan; kevés információból valami ötleteset kihozni, na az megy, mint a karikacsapás! 😀

Ötödször, ha alapból tele a hócipőd ezzel a mizériával, ne a csúcsforgalomban menj shoppingolni. Persze ilyenkor már amúgy is mindenhol tömegnyomor van, de akkor is vannak olyan időpontok, amikor csitul a nagy roham.

Hatodszor, gondold át, hogy mit hol kapsz meg. Oké, nem ilyen triviális dologra gondolok, mint pl. zöldségért a kisállat-kereskedésbe, de mégis jó, ha összeszedetten, átgondoltan indulsz neki a beszerzőútnak. Ha célirányosan mész, akkor kisebb az esélye annak, hogy elcsábulj, és olyasmit vegyél, amit nem is akartál – pénztárcád óvása –, illetve nézelődés, az üzlet keresése helyett hamarabb végezhetsz a bevásárlókörúttal.

Hetedszer, ha nincs konkrét ötleted, vagy még valamit mellékelnél pluszba az ajándékhoz – valami kis apróságot -, akkor irány azokba a boltokba, ahol a legkülönfélébb dolgok találhatóak, vagy olyan helyre, ahol úgy gondolod, hogy biztos nem találsz megfelelő meglepit. Én pl. most konyhafelszerelési szaküzletben találtam egy csudijó dolgot. Ezenkívül, ne féljünk bebátorkodni egy-egy antikváriumba, vagy „bolhapiacos” üzletbe.

Ez itt a nyolcas helye! 🙂 Van olyan év, amikor a baráti társaságom egyen-cuccokat kap, minimális változtatással. Pl.: könyvjelzők, mindenkinek a kedvenc színészével, énekesével gyártva; mécsestartók – különböző ünnepi körképekkel… Annyiból praktikus, hogy ha handmade dologról van szó, nem kell ötmillió különféle kelléket beszerezni hozzá. – Mint írtam, azért nem minden évben van ez így elsütve; fő a változatosság. 😉

Lassan vége, de azért még helyet kap a kilences. Ne féljünk a saját készítésű dolgoktól! Legyünk kreatívak, adjuk bele szívünket-lelkünket, sokkal személyesebbé lehet tenni ezáltal az ajándékot, a hangulatot/pillanatot.

Az utolsó, és egyben a legfontosabb pont: Tíz. (Persze csak poénosan…) Lejártuk a lábunk, jócskán megcsappant a pénztárcánk tartalma (ha mindent egyszerre, és az utolsó pillanatban szereztünk be), kétszer kiakadtunk, ötször ráléptek a lábunkra, a tömeg ide-oda sodort, lökdösött minket, húsz helyen nem találtuk meg azt, amit kerestünk, pont előttünk vitték el az utolsó darabot, stb. – tehát mi is megérdemlünk valami ajándékot, hogy túléltük ezt a bábeli zűrzavart… Az elején leszögeztük, hogy nem várjuk el másoktól az ajándékot; és természetesen nincs nagyobb ajándék annál, mint másoknak örömet szerezni, de azért mégiscsak még szebb emlékekkel vágunk neki jövőre az ajándékvadászatnak, ha adunk saját magunknak is valamit. (És ez most nem egoizmus.) Én idén egy új – hatalmas – bögrét adtam magamnak. 😀 Pár fokkal esztétikusabb, mint az eddigi fél literes söröspoharam. (Azt is csak azért használtam, hogy ne kelljen már percenként a kancsóig galoppoznom; átlagos méretű bögrém, meg van ötszáz, köszi.)

Végezetül, én mindig megpróbálok vagy valami hasznosat, praktikusat, vagy valami vicceset ajándékozni (persze azoknak, akik vevők a tréfára). – Ezekkel az opciókkal nem lehet mellélőni. Nem kell, hogy nagy vagy drága legyen, továbbra is a szándék a fontos. Nem kell, hogy éveket töltsünk egy-egy ajándék megszerzésével, ha okosan csináljuk. Nem kell, hogy év végén pénztárcaszaggató költségekbe verjük magunkat, hisztirohamot kapjunk, vagy már december elején elegünk legyen az ünnepekből. Szervezetten, és átgondoltan egy csomó kellemetlenséget megúszhatunk.

Most pedig, igyunk még egy bögrényi teát! 😉

12

1 thought on “TeaTime #07 – Új bögre

  1. Visszajelzés: December 2014 | Volk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük