#01 Elmélkedés

A napokban indítottak útjára egy színházzal kapcsolatos oldalt, mely természetesen hatalmas hátszelet kap, hisz köze van nagyobb cégekhez. Bár szerintem a kivitelezése (design), hagy még némi kívánnivalót maga után… Mindegy, nem is erre akartam kitérni.

Félelmetes azt látni, hogy az új generáció, amely még csak kóstolgatja a színházat, az előadásokat, mekkora hatalommal bír. A lap közvetlen hozzáférhető face fiókkal, sőt írhatom azt is, hogy agresszívan rákényszerít, hogy hozzákapcsold a személyes face oldalad. Ezzel alapjában véve nem is lenne problémám, hisz manapság minden bokor kéri ezeket az adatokat/elérhetőségeket/azonosíthatóságot, de mégsem értem, hogy miért kéne felvállalnom, teljesen ismeretlenek előtt, névvel-képpel a véleményemet. (Oké, legyen hiteles… Bár erről is megvan a véleményem, főként a fizetett véleménynyilvánítókról. + Szintén lehet más név-kép fiókot létrehozni. + Nem kötelező csatlakozni… – Most tekintsünk el ezektől.)

Ez az oldal (volk.hu :)) pont ezért ilyen, amilyen. Nem azért, mert nem merem vállalni a véleményem, gondolataimat személyesen, hanem azért, hogy ha beülök egy előadásra, ne kapjon senki a szívéhez, hogy: te jó ég!, ott ül az a szőrösszívű megmondóember, akinek soha-semmi nem tetszik. *egoizmus színre lépett* Ne legyen semmi más attól, hogy egy kritikus (ez nem én vagyok, hanem a hivatásosak) beül egy előadásra. Nem kell mindennek flottul mennie emiatt, hisz ez a színház kuriózuma. (Fú, ma nagyon nyelvészkedek.)

Visszatérve a fent említett új oldalhoz… A lényege, hogy elmondhassa bárki a színházi élményét ott, az oldal pedig egy csokorba gyűjti a véleményeket… Itt jön az igazi problémám. Nemcsak szöveges véleményt lehet írni hanem pontozni/csillagozni is, mindent és mindenkit. Ez alatt az összes színészt, a huszadrangú rendezőasszisztenst, szóval mindenkit. Most egy mezei néző, mit pontozzon a világosítón, vagy a művészbüfé eladóján?

Előre félek, hogy mik fognak kijönni. Már most le vannak pontozva a tehetséges, igazi színészek, művészek, míg az akármilyen televíziós műsorokból szalasztott, hangilag 2 számnál többre nem képes személyek (tisztelet a kivételnek), illetve a mai divat szerint fésült ficsúrok, akik nehezen nevezhetők még színészképződménynek is, fel vannak pontozva a csillagos égig. Köszönöm, fiatalok! Köszönöm egy előadásnál többet nem látott vihogó tinik! Ha ez beindul, rövid távon paffra vághat előadásokat, hosszabb távon meg színházakat.

Persze mindennél fontosabb, hogy a közönség igényeinek megfelelően állítsa össze a műsorát egy színház, mégis különbözőek vagyunk. Amíg a fiatalok nem tudják tisztelni a valódi értéket – és ezen nem a minél kigyúrtabb, rád kacsintgató fiatal srácokat értem -, addig félő, hogy ez lesz a meghatározó.

Szóval, szerintem nem jó kezdeményezés az ilyen hadjáratokat összekötni konkrétan jegyvásárlási felületekkel. Nem véletlenül nem volt eddig ilyen, hisz minden színháznak az a célja, hogy az összes előadására, a lehető legtöbb jegyet adja el. De, ha valamelyiket lepontozzák, méghozzá sokan, nagy eséllyel süllyesztő lesz a darab végzete. Az idősebb  korosztály nem, vagy csak ritkán használja az ilyen felületeket (akik már sok előadást, művészt láttak, hallottak, sokszor – tehát mérvadóbb az ítéletük), akkor vajon kik lesznek az ellentábor, hogy megakadályozzák a fiatalok ítéletét?

Az más, amikor 1-1 ember véleményét olvassák, követik, és máshol, megint egy másik gondolatot olvasnak, és így rakják össze a leendő nézők, ezekből a kis darabkákból, hogy ők megszeretnék-e nézni azt az előadást vagy sem. De ha minden egy kalap alatt van, nagy az esélye, hogy ha elindul egy “nem tetszik” kampány, már csak a szimpla csordaszellemet alapul véve, nagy eséllyel olyan élményektől leszünk megfosztva (idősebbek), amiket igazán sajnálhatunk.

Biztos, hogy ez így jó?

Elnézést, a kicsit zavaros fogalmazásért, de ma egy kicsit morc hangulatom van, így semmi kedvem összeszedettebb íráshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük