1.

Előbb elindulni otthonról, hogy legyen időd megvenni a karszalagot, vagy kiváltani az online váltott jegyek esetében. Ez azért fontos, mert sok helyen nagy tömeg, tumultus lesz, így lehet, hogy sokat kell sorban állni a pénztárnál, és esetleg lemaradsz az első általad kinézett programról. Az is megeshet, hogy ahol vennél karszalagot, átmenetileg elfogy…

2.

Ennek az eseménynek az a lényege, hogy megfizethető áron, bepillantást nyerhessünk a lehető legtöbb színházba. Olyanokba, amikbe nem szoktunk járni, vagy nem tudjuk megfizetni a jegy árát, nem ismerjük a műsorát, társulatát. Az a cél, hogy új helyeket, művészeket fedezzünk fel.

Ne a legfelkapottabb – fix létszámot beengedő – helyekre menjünk. Ez potenciálisan az Operettszínházat, és környékét jelenti – Thália, Játékszín, és még a Madách is ide számítható. Ismertek, felkapottak, MINDENKI oda akar bejutni, azokra a programokra vár. Évek óta többszöröse szeretne bejutni az embereknek, mint amennyi programot szerveznek ezek a helyek, illetve befogadóképességet tekintve megoldható lenne, hogy a lehető legtöbben bejussanak.

*

Jól érezted magad? Vagy órákat álltál sorban, és pont előtted lett meg a létszám, így nem jutottál be?

Rajtad múlik, hogy sikerül az éjszakád!

Tervezz be legalább egy olyan programot, aminél nincsen létszámlimit!

*

Ne csodálkozz rajta, ha valahová nem jutsz be -> lesz, aki már délelőtt óta ott szobrozik, hogy bejusson csak arra az egy etapra, amiben a kedvenc színésze szerepel.

Ne csodálkozz rajta, hogy bár megtelt a létszám, mégis lesz ember, aki még bemehet -> a művésznő ismerőse, a rendező haverja, a takarítónő lánya, meg a mucus babája. (Ez nem a Színházak Éjszakájás team hibája, hanem az adott színház szervezéséé.)

Ne csodálkozz rajta, hogy ilyen esetekben, közhangulatban, tömegben esetleg lökdösődés, demoralizáló hangulat, népfelkelés, tömegverekedés alakul ki -> anno már volt rá példa. + Volt egyszer egy Broadway feszt… Évek óta az Operettszínház előtt több ezren jönnek össze, hogy az ott felállított színpadon dalolászó művészeket megcsodálják. A tömeg, pont akadályozza a környéken lévő színházak megközelíthetőségét!

3.

Tájékozódni a programról, lehetőleg még indulás előtt. A hivatalos honlapon minden fent van, valamint a facebook oldalukon is – ez a kettő a leginkább friss információforrás, mert pl. a Fidelio különszámához képest már pár dolog megváltozott. Csak gratulálni tudok annak, aki elindul a csatába fegyverzet nélkül, és csodálkozik rajta, hogy nem jut be sehová.

A titka az éjszakának az, hogy ne ragaszkodj egy (kedvenc) színházhoz, illetve programhoz.

4.

Márpedig te az egyetlen szívszerelmed által prezentált műsorra be akarsz jutni, nem érdekel semmi más, csakis oda… Akkor nagyon kitartó lehetsz, de ne felejtsd el, hogy ha tényleg be akarsz jutni, akkor lehet, hogy órákat kell szobroznod a színház előtt.

Kötelező a kényelmes cipő!

Nem magassarkú, mintha gálába mennél (tudom, van akinek az a kényelmes, de valószínűleg nem egy programra vártok…), hanem egy kitaposott, lábadhoz szokott, kényelmes cipellő.

Ez egyébként a rohangászást választókra is érvényes. 🙂

5.

Jártál már a vadonban? Előtted pár vadállat, meg mögötted is motoszkál valami, furcsa hangok, sötétség… Tudod hol jársz?

Ha betéve tudod Budapestet, még akkor is jól jöhet egy térkép, hogy hol helyezkednek el a színházak, illetve mivel a legkönnyebb megközelíteni. Talán nem kell órát tartanom az okostelefon áldásairól…, annál inkább a papír alapú térképről. Mert pont akkor, és pont ott lemerül a telód, meg a barátodé, és nincs nálad se töltő, se töltőegység, se semmi. És más ember sincs a közeledben, akit megkérdezhetnél. És az ég is felhős… A táskában elfér.

6.

A forgalmi korlátozásokról is érdemes tájékozódni, mert elég tragikus amiatt lemaradni valamiről, hogy nem tudta az ember, hogy mondjuk Autómentes nap van, és megvan bolygatva a közlekedés, vagy épp futóverseny miatt átterelnek egész Budapesten, és amikor feleszmélsz, már Karcag felé tartasz. (Elnézést a karcagiaktól, most hirtelen ők jutottak eszembe.)

7.

Térjünk vissza a még mindig a sorban szobrozó, elcsigázott fanunkhoz, aki már lemerítette a telóját, és már barkochbázik a mellette állóval…, igaz körülbelül vattát köp a szárazságtól. Legyen nálad innivaló. Mondjuk tea. Mert ilyen esetekben az a legjobb. 🙂 A kávéval szemben, a tea hidegen is normális ízű, és iható minőségű. A kaja az mellékes. Az mindenkinek megy fotoszintetizálással. 😛 (De azért valami kis kaja vésztartalék legyen nálad.)

8.

Érdemes figyelemmel kísérni az időjárás előrejelzéseket, mert megeshet egy kis eső… Sajnos nem kecsegtetnek jóval a jósok. 🙁 Érdemes egy olcsó-eldobható-szemeteszsák esőkabátot eltenni – kis helyet foglal és könnyű, szemben az esernyővel, amivel még közveszélyes is leszel a sorban/tömegben.

A várható esti lehűlés miatt jól jöhet egy kardigán, vagy egy vékony dzseki.

9.

A hazaút megszervezése. Sokan vidékről is részt vesznek az eseményen. Azoknak jó, akik csapatostul, mondjuk kocsival jönnek fel, vígan elviháncolhatnak az éjben, de akik tömegközlekedéshez vannak kötve, azoknak kicsit szívás a dolog.

vagy-vagy

Nem marad az ember késő estig, de lehet, hogy lemarad valami jó dologról.

Emberünk a legtovább marad, az utolsó programon is részt vesz, vagy valamelyik buliba betér, vagy csövezik ismerősnél, esetleg bizonyos éjjel-nappal nyitva tartó komplexumba beveszi magát (ilyen tervek előtt érdemes tájékozódni, hogy tényleg nyitva tart-e). Szóval a másnap reggeli hazamenetelt választja. 🙂

*

A teljes Túlélési Útmutatóban bővebben olvashattok egyes tanácsokról, ötletről. 😉

Jó – gikszermentes – szórakozást!

Tags:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük