Retro #03: Amerikai fogócska (1963)

A retró-vonat dübörög tovább.

Amerikai fogócska

Charade

vígjáték

Szereplők:
Audrey Hepburn (Regina Lampert)
Cary Grant (Peter Joshua)

Walter Matthau (Hamilton Bartholomew)
James Coburn (Tex Panthollow)
Ned Glass (Leopold W. Gideon)

Reggie, a fiatal özvegy Párizsban tudja meg, hogy férje közönséges csirkefogó volt: megkárosította az Egyesült Államok kormányát 250 ezer dollárral. Ez ugyan igen régen történt, de most jelentkeznek a tettestársak, a CIA emberei, mert a pénz nyilván az örökösnél van. De hol lehet a 250 ezer dollár, amikor a férj után semmi nem maradt, csak egy apróságokat tartalmazó kézitáska.

*

Hol a pénz?

Sztoritájm: A címen kiakadtam. Direkt raktam be az eredetit is, hogy lássátok, hogy a Charade-ból mi lett. A nagyobb probléma az, hogy az ‘Amerikai fogócska‘ szójáték maximum nagyon átvitt értelemben érthető. Oké, amerikaiak futnak a pénzük után, de a film Párizsban játszódik, teljes mértékben más mentalitás figyelhető meg és áhh. Két magyar szinkron készült, és az elsőnek a címe is más volt – Nem az vagyok, aki vagyok -; kicsit nyakatekertnek tartom, de még mindig találóbb, mint a jelenlegi. Mondjuk ezekkel a félresikerült magyarosításokkal meg lehetne tölteni a Dunát.

Kihagyhatatlan filmnek tartom, először is azért, mert olyan nagy nevek játszanak benne, akiknek a neve garancia a minőségi alakításra. Audrey Hepburn azért annyira nem taglóz le, mint kéne, de Cary Grant… *felmosót kérünk a kettes sorra*

Másodszor, annyira jól meg van csinálva az egész sztori; tényleg gyanúba keveredik mindenki, és továbbra sem tudni, hogy hol a pénz, szóval azon ritka filmek egyike – főként a mai trendeket nézve:

  • amiben nincsen szuperhősös attrakció, mégis baromi jó a sztorija,
  • végig leköt, nemcsak az első vagy utolsó fél óra,
  • a színészek nem tucatáru, kigyúrt, ecsetfejű alakok.

Nyilván ez sem tökéletes film, de az utóbbi időben nézettek esetében, ez a best. Ja, és 1963-as. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük