Fák jú, Tanár úr! 1. (2013)

Nem mai film, meg a tv is leadta rengetegszer, de szeretnék néhány szót mondani róla.

Fák jú, Tanár úr! 1.

Fack ju Göhte

vígjáték

Szereplők:
Elyas M’Barek (Zeki Müller)
Karoline Herfurth (Lisi Schnabelstedt)

Jana Pallaske (Charlie)
Katja Riemann (Gudrun)

A volt bűnöző, Zeki Müller (Elyas M’barek) barátnője elrejtette a férfi által ellopott pénzt, és valaki pont a szajré fölé húzott fel egy iskolát. Zekinek ebben a helyzetben nincs más választása, kénytelen helyettes tanárnak kiadni magát a Goethe Középiskolában, és ezáltal újabb problémával gazdagítja a német oktatási rendszert: minden idők legőrültebb pedagógusával. Éjszakánként titokban próbálja kiásni a pénzt, napközben pedig drasztikus, bár hatékony módszerekkel igyekszik megnevelni a 10/b rakoncátlan diákjait. Ugyan pedáns kolléganője, Lisi Schnabelstedt (Karoline Herfurth) elítéli a férfi radikális pedagógiai fogásait, azon kapja magát, hogy beleszeret, sőt még segít is neki előásni valamit, ami jóval többet ér a pénznél – Zeki erkölcsi integritását.

*

Megdolgozni a pénzért

Egy volt kollégám ajánlotta megnézésre, de talonba tettem, hogy amikor lesz egy kis időm utánanézek. Tulajdonképpen pont kapóra jött, amikor két csatorna is műsorára tűzte, így amikor nem láttam a végét, máskor megtudtam nézni.

Nem szeretnék belemenni az oktatáspolitikába, főként nem más országéba, tehát ezt a részét, amit egyébként sokan hoztak fel megjegyzéseikben, kritikáikban hanyagolom – viszont ebből a szempontból is ajánlom megnézésre a filmet. (Magyar-német oktatáspolitika összehasonlítására.)

Tőlem nem állnak távol a német(-török) sorozatok, filmek – persze a jobbakra értem –, régebben rendszeresen néztem olyat, ami egyébként nem volt felkapott itthon, de valójában nagyon jól volt megrendezve, vágva, a történet és a színészek is kiválóak voltak, csak szimplán szeretjük a fejünket a homokba dugni…

Visszakanyarodva ehhez a filmhez: nekem az alapsztori bejött, viszont lehetett volna benne több csíny, szívatás, persze amik voltak benne, elég jóra sikeredtek, de még volt benne lehetőség bőven. Igen, voltak sablonos jelenetek is, valamint voltak olyan jelenetvágások, amiknél fogtam a fejem, hogy ez most hogy jött a sztorihoz. Viszont maga a film hangulata, a színvilága, a sztoriban lévő apró kis humorbombák nagyon bejöttek.

A szereplők jól hozták a karaktereiket, viszont néhány esetében megkérdőjelezném az életkorát, vagy fiatalnak próbáltak eladni egy idősebb színészt, vagy épp fiatalabbnak, és néhány esetében a tonnányi vakolat az arcán, nem segített rajta. Persze ez csak egy megérzés, nem néztem meg a színészek valódi korát, de összességében nekem ez a benyomásom volt.

Tetszett a film, tudom ajánlani forró napokra, vagy épp viharos időszakokra, mert a nevetés garantált. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük