Retro #04: Papucs és rózsa (1976/9)

A retró-vonat dübörög tovább.

Papucs és rózsa

The Slipper and the Rose: The Story of Cinderella

musical

Szereplők:
Richard Chamberlain (Edward herceg)
Gemma Craven (Cinderella)

Michael Hordern (A király)
Lally Bowers (A királynő)
Kenneth More (Lord Chamberlain)

Az angol filmvilág legnagyobbjait felvonultató musical, romantikus szerelmi történet. A világ egyik legtöbbször olvasott és elmondott meséjének, a Hamupipőkének e pazar kivitelezésű filmváltozata minden korosztálynak élvezetes szórakozást nyújt. Intrika, humor és csodás események közepette két boldogtalan ember életében kivirágzik és győzedelmeskedik a szerelem.

*

Zenés mese

Kezdjük a legérdekesebbel, mégpedig, hogy kint 1976-ban jelent meg, míg Magyarországra csak 1979-re jutott el. Azért manapság már gyorsabban őrölnek a filmes ipar malmai. Szerencsére. 🙂

Szerintem a Hamupipőke sztorit mindenki ismeri, de nyilván kultúrától, feldolgozástól függően vannak benne kisebb-nagyobb eltérések, vagy csak szimplán a szájról-szájra szálló történetmondást figyelembe véve, gyerekként mindenki egy kis módosítással hallotta. Ennek ellenére, valahogy ebben a sztoriban elment az összes kis változtatás – ahhoz képest, mint ahogy pl. én ismertem a történetet. Ez abból is fakadt, hogy nem egyszerű filmről beszélünk, hanem rögtön egy musicalről.

Mármost, nem egy mai filmről van szó, és ezt még meg is spékeljük “nem mai” musical vonulattal. Igen. Egy kicsit régimódi, kopottas. De valahol ezért szeretjük. Újra kislányok lehetünk, újra van mit a fantáziára bízni.

Nem egy kiváló film, sőt még jó musicalnek sem titulálnám. Nem sikerült egyhuzamban megnéznem, két estét szántam rá, illetve volt olyan rész, amikor “beletekertem” (még mindig lovagolnak és még mindig lovagolnak…), de összességében két fárasztó nap után elég jól kikapcsolt. Jobban, mintha valami vacak Éjjel-nappal szappanoperaköztöt néztem volna.

Kedvenc új szavam: Protokoli-politi-korrekt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük