Mary Nichols: Két ​világ

Csakis a borító miatt.

*

Fülszöveg

Louise Fairhurst kimerült, megviselt tanítványaival az éj leple alatt érkezik meg egy barátságos norfolki faluba. Hosszú út áll mögöttük. Egyenesen Londonból jönnek, de nem azért, hogy egy jót kiránduljanak – kitelepítették őket, miután Hitler lerohanta Lengyelországot, és a kormány a főváros bombázásától tartott. A fiatal tanárnőnek hirtelen nagy felelősség szakad a nyakába: nemcsak a gyerekek nevelőjeként kell helytállnia a vészterhes időkben, de anyjuk helyett anyjuknak is kell lennie. Bár a szokatlan feladat félelemmel tölti el, furcsamód mégis felszabadítólag hat rá: így végre elmenekülhet elnyomó, erőszakos apja uralma alól. A gyerekekkel együtt szép lassan beilleszkedik a falu lakóinak életébe, és barátokra is talál, de a háború pusztításait mindnyájan megszenvedik. Aztán egy véletlen folytán összeismerkedik Jan Grabowskival, egy lengyel pilótával, a két világ találkozása pedig megrázó változásokat hoz mindkettejük életében…
Mary Nichols regényének főhősei a háború poklában küzdenek a boldogságukért, miközben próbálnak hűek maradni önmagukhoz.

*

A könyv értékelése
(1-5; 5 a legjobb)

4 pont

Világháború. Félrelépés. Töri.

Az új évet egy “nehezebb” könyv bemutatásával kezdeném. Na, nem az oldalszám tekintetében, hanem a tartalma miatt. Valójában, úgy szerettem volna az ajánlót kezdeni, hogy “két világ”, két érzés. Mind, ami a könyvben megjelenik, mind az olvasás befejeztével rám törő érzés tekintetében, de talán túl elcsépelt lett volna.

Jószívű vagyok a 4 ponttal, mert valójában nem egy világklasszis írás. Magyarul olvastam, így most ebben a tekintetben nem ekézhetem az eredeti művet, de muszáj megemlítenem, hogy a falat kapartam olvasás közben a tőmondatok miatt. Tisztában vagyok vele, hogy nem vagyok:

  • író,
  • hivatásos (könyv)kritikus (remélem tudjátok :D),

de azért olvasás terén, van egy minimális igényem, és a nyomtatásban megjelent – gyerekkönyvek kivételével –, könyvek terén, talán elvárható a nem második osztályos szövegezés.

A cselekményt tekintve, a háborús leírásoknál tisztára olyan érzésem volt, mintha beültem volna újra töri órára. A tanmenet miatt, amúgy is csak hadarva szokták leadni a tanárok a világháborúkat – egyik olyan témakör volt, ami igazán érdekelt suliban –, szóval én tudtam volna értékelni, ha akkor akad a kezembe ez a könyv. Aki nem rajongott annyira a töriért, annak lehet, hogy egy kicsit sok lenne a részletezés, pedig összességében a cselekmény másik részével – “romantikus bonyodalom” – teljesen élvezhető.

A romantikus szál esetében, ne várjon senki óriási mélységeket, vagy perzselő szenvedélyt, mert az csalódni fog. Egyszerűen nem erre volt beállítva az író alkotás során, inkább kívánta az olvasót tényszerűen végigvezetni a történelem ezen szeletén, némi emészthetőbb szövegbe ágyazva.

Szerintem lehetett volna jobban boncolgatni Grabowski hűség-hűtlenség körképről alkotott meglátását, mert igazán érdekesen állt hozzá. Persze egy háborúban nincsenek szentek, csak talán, akik emberségesebben viselkednek. A szereplőkről ezért sem szeretnék bővebben értekezni, mert azért a főszereplők esetében mindegyiküknek volt vaj a füle mögött valamilyen mértékben, és nos, manapság is még sokakat érint kényesen a múlt ezen szelete.

A könyv elejét volt szerencsém kölcsönkérés során olvasni, viszont vissza kellett szolgáltatnom a tulajdonosának, így e-book formájában fejeztem be.

*

Amit én olvastam
Mary Nichols: Két ​világ

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2016
Oldal: 328
Egyéb: Kölcsön, e-book

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.