Tamsin Cooke: Macska ​tolvaj

Egy könyvesbolt jóvoltából.

*

Fülszöveg

Nappal iskolás lány,
éjszaka falmászó betörő…

Scarlet McCall azt hiszi, mindent tud. Apukájával az a küldetése, hogy elrabolt kincseket juttasson vissza a jogos tulajdonosaihoz. Ám amikor ellopnak egy ősi azték karkötőt, az egész élete a feje tetejére áll.
Az apukája eltűnik, és titokzatos erők szabadulnak fel benne. Sötét alakok veszik üldözőbe, akiket semmi sem állíthat meg, hogy megkaparintsák a karkötőt. Miközben az apukáját keresi, Scarnak muszáj megtanulnia, kiben bízhat, mielőtt túl késő lenne.

*

A könyv értékelése
(1-5; 5 a legjobb)

3 pont

Azték. Jaguár. Karkötő.

Ennek a könyvnek nem én vagyok a célközönsége, így talán nem annyira mérvadó az én véleményem, mintha egy tizenéves személy lennék.

Nem tagadom, hogy a borítója vett meg kilóra, de nagyon. Mind a színei, mind a ciculi. <3 A címmel szenvedtem egy sort, mert én vagy egybe írnám, vagy kötőjellel; oké, hogy ilyen formán a borítón mindegy, de a szavak egymásután elég érdekes képet mutatnak. Nem, nem kívánok átmenni nyelvtanozásba. Szóval a borítón tetszik, de az összes többi módon és platformon nem. (Néhány adatbázisban is folyamatosan ki akart a rendszer javítani rákereséskor. :/)

A tőmondatoktól, és úgy általában a szövegezéstől nem voltam elájulva. Oké, hogy “könnyedebb” nyelvezettel eladhatóbb a fiatalok számára, jobban megértik, de én olyan idős koromban, valószínűleg degradálónak találtam volna. Persze, nagy általánosságot tekintve, elmegy a fogalmazás a fiatal korosztálynak; manapság már csodaszámba megy, ha könyvet vesznek a kezükbe.

A történetből annyi mindent ki lehetett volna hozni, annyira jó ötletnek indult! Végig olyan érzésem volt, hogy a szerző szándékosan olyan folytatást választ, ami a lehetőségek közül a legrosszabb. Most vagy nagyon egyedi akart lenni, vagy tényleg szerencsétlen fordulatokat választott. Tény, hogy volt egy-két érdekes megmozdulása a sztoriban, de összességében nem nyűgözött le kellőképpen. (Továbbra sem én vagyok a célközönség.)

A szereplőktől szívem szerint falnak mentem volna; Scar még úgy-ahogy elviselhető volt, voltak jó húzásai, de néha egy átgondolatlan csitri szintjét sem ütötte meg. Ez a kettősség állandó volt, mintha az író sem tudta volna eldönteni, hogy milyen személyiségjegyekkel ruházza fel. Ethan volt az, akit teljes mértékben kivágtam volna a könyvből, mert egy irritáló, szerencsétlen tökfilkó volt, azontúl, hogy volt egy használható megoldása; de azonkívül egy idegesítő kis… *sóhaj* nem én vagyok a célközönség.

Bevallom, megfordult a fejemben, hogy jobban értékeltem volna a könyvet, ha angolul olvasom. Akkor pont jó lett volna nyelvgyakorlásnak, a szövegezés nem zavart volna, és talán a sztorit is jobbnak ítéltem volna meg. Talán a szereplőket is jobban el tudtam volna fogadni…

*

Amit én olvastam
Tamsin Cooke: Macska ​tolvaj

(Scarlet-akták 1.)

Kiadó: Studium Plusz
Kiadás éve: 2017
Oldal: 288
Egyéb: Könyvesbolti hozzájárulás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük