Jujj.

*

Fülszöveg

Ceony Twill összetört álmokkal érkezik meg Emery Thane mágus házába. A varázslóképző iskolában évfolyamelsőként végzett lány fémmágusnak készült, most mégis papírmágiára kárhoztatják – de hát mi haszna a papírnak egyáltalán?
Azonban a varázslatok, amelyeket Ceony a csodabogár Thane keze alatt megtanul, rácáfolnak előítéleteire. Ahogy kibomlik előtte a papírmágia csodálatos világa, megismeri tanára sötét múltját és egy olyan tiltott és veszedelmes mágiafajtát, amellyel szemben szinte semmi reménye nem lehet felvenni a versenyt. Mégis muszáj megtennie, mert hamarosan szó szerint Thane szíve lesz a tét.

*

A könyv értékelése
(1-5; 5 a legjobb)

3,5 pont

Mágus. Kömény. Borító.

A borítója fogott meg még akkor, amikor újdonságként volt kinn a könyvesboltokban; aztán valahogy szem elől tévesztettem. Vagy elfogyott épp készletről, vagy szimplán nem is volt a boltban, így egyszer, amikor a könyvtárban megláttam, természetesen ki kellett kölcsönöznöm. Utána meg állt egy könyvkupac tetején, és várt a sorára.

Mint látható, nem kapott tőlem valami hű de fényes pontszámot, amit sajnálok, mert nagyon örültem volna neki, hogyha elmondhattam volna a könyvről, hogy mennyire fantasztikus. A problémám az volt, hogy az írónő elénk helyezett egy különleges világot, és kb. két oldalban – vagy legalábbis nagyon minimális oldalszámot ráfordítva –, összecsapva mutatta be. Nem kívántam, hogy tolkieni mélységekbe repítsen minket, de azért örültem volna, ha egy kicsit jobban megerőltette volna magát írás közben. Ezen még túl tudtam volna tenni magamat, maximum egy kis kesernyés ízt éreztem volna a könyv elolvasása után…, de nem. Ott akadtam ki, amikor – bár egy igen ötletes módon –, Thane szívén keresztül kellett barangolnom. Ezt pedig, húzta mint a rétes, körülbelül a se füle, se farka módján. Miért??? Mi vétettem? Miért kell a jó ötleteket sz@rul megírni?

A szívben ténfergés közben, kénytelen voltam letenni a könyvet, mert egyszerűen nem bírta a gyomrom ezt a hányavetiséget. Amikor újra előszedtem, már csak azért tettem meg, mert kíváncsi voltam a végére. (Mondjuk ennyi erővel elolvashattam volna csak a végét is.)

*

Spoiler!

Örültem, hogy a vége jó lett, de ennyi szenvedés után lehetett volna itt is egy kicsit réteshúzós az író, mert pont a legjobb részt kurtította meg.

*

Thane mágus és Kömény a legjobbak az egész könyvben, no meg azért volt egy-két jó trükk is a tarsolyban… szóval voltak erősségei is a műnek. 😉 Hogy elolvasom a folytatást? Adok-e még egy esélyt a szerzőnek? Szerintem még alszok rá egyet.

*

Amit én olvastam
Charlie N. Holmberg: A ​papírmágus

(A papírmágus trilógia 1.)

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2017
Oldal: 232
Egyéb: Könyvtári

Tags:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük