Emily Brightwell: Mrs. ​Jeffries és a gyilkos bál

Egy kis nyomozás…

*

Fülszöveg

Ki ölhette meg Hannah Greenwoodot a bálon?

Gáncsoskodó természetű nőszemély volt, de ez még nem ok arra, hogy eltegyék láb alól.

Különösen kínos, hogy Whiterspoon felügyelő is részt vett az ünnepségen. Csakhogy neki fogalma sincs, ki lehetett a tettes. Szerencséjére Mrs. Jeffries, a briliáns elméjű házvezetőnője rájön néhány furcsaságra.

Vajon mit láthatott Lady Cannonberry, amíg egy pohár puncsra várt a felügyelőtől? Miért az oldalajtón át távozott Mr. Locke? Milyen gyanús eseményre célozgat Mr. Wartburton a fiatal özvegy, Rowena Stanwick múltjában? Miért lopták el Dr. Sloan jegyzetfüzetét, ha abba csak a verseit jegyezte fel?

A sorozat minden kötete önálló detektívtörténet.

Mrs. Jeffries, az okos, csavaros eszű házvezetőnő minden gyanús esetben rávezeti munkaadóját, a kedves, naiv, de pengeagyúnak éppen nem nevezhető Witherspoon felügyelőt a helyes megoldásra. Remek logikájával és elsőre ártatlannak tűnő kérdéseivel sorra felgöngyölíti a rejtélyeket, ráadásul mindig készen áll egy kis saját detektívmunkára is.

*

A könyv értékelése
(1-5; 5 a legjobb)

4 pont

Angol. Nyomozós. Borító.

Ebben a csodás, esős időjárásban, pont kiváló választás ez a könyv. Bekuckózva egy bögre forró teával, omlós teasütivel megspékelve, pihepuha takaróba bugyolálódva, kényelmes párnák között, a háttérben az ablakon kopogó esőcseppekkel. Igazán angolos.

Az első köteten felbuzdulva, folytattam a barangolást a könnyedebb krimi szekcióban. Ám tudni kell, hogy ez a kötet, nem a sorozat második kötete. Vagyis magyarul megjelenve sorszámügyileg annak tűnik, de ha a külföldi kiadási sorrendet nézzük, akkor ez valójában az ötödik kötet, vagy legalábbis a sokadik.

Ez manapság a magyar kiadók esetében sajnos bevett szokás, hogy a konkrétan nem egymásra épülő kötetekből – tehát azon könyvek esetében, amelyek önmagukban is megállnak –, az esetleges kockázati faktor csökkentésének érdekében, a kint jobban menő részeket adják csak ki. Ha úgy látják, hogy az egyes részek jól fizetnek, természetesen kiadják az egész sorozatot, csak épp összevissza. Viszont ebben az esetben mondjuk egy kicsit tartok tőle, hogy nem lesz az összes kötet megjelentetve magyarul. Mondjuk szerencsére, nincs ellenemre egy kis angol életérzést, angolul magamba szívni.

Mint ahogy az előző magyarul megjelent kötet esetében, ennek a borítója is nagyon tetszetősre sikeredett. A színek esztétikus harmonizációja és a bál egy jelenete, mind hozzájárult ahhoz, hogy levettem a könyvet a polcról. Az első pár oldalon szintén van egy jelenet ábrázolva, ami hozzásegíti mindinkább az olvasót, az eseményekbe való beleélésbe.

Bevallom, hogy ez a sztori nekem most nem feküdt annyira. Alapból jó sok szereplővel kezdődött, hogy az ember elveszíthesse a fonalat az elején, meg ténylegesen azt az érzést keltse, hogy valóban kicsi az esélye, hogy sikerüljön kideríteni, hogy ki a tettes.

Egyébként már az elején teljesen világosan kiviláglik, hogy ki az elkövető, csak voltam annyira sügér, hogy kicsit letettem pihenni a könyvet – meg én is szunyókáltam egy kicsit –, valamint az is lehet, hogy kicsit elkalandoztak a gondolataim…, és csak később kezdtem arra a bizonyos személyre gyanakodni. Sajnos ebben a történetben nem éreztem annyira meghatározónak Mrs. Jeffries jelenlétét a nyomozás során, inkább az egyéb ügyekben, például egy kellemetlen személy eltávolításában, és így a nyomozás zavartalan folyásában játszott közre.

Szerettem ezt a részt azért, mert az egész cselédség egymáshoz és a felügyelőhöz való viszonyulása még jobban ki lett fejtve. Az apró kedveskedések, pedig házon belüli mini nyomozást is eredményeztek. 🙂

*

Amit én olvastam
Emily Brightwell: Mrs. ​Jeffries és a gyilkos bál

Mrs. Jeffries 5.

Kiadó: Lettero
Kiadás éve: 2017
Oldal: 280
Egyéb: Könyvtári

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük