Thury Zsuzsa: Apollónia ​kisasszony vendégei

Balatoni levegő.

*

Fülszöveg

A pártába fonnyadt Csajági Apollónia kisasszony balatonboglári úri lakába 1910 nyarán sudár-szép fiatal özvegyasszony érkezik négy eleven gyermekével. A féktelen temperamentumú süvölvények temérdek galibát okoznak, mígnem egy titokzatos fiatal ember bűvkörébe kerülnek, és egy csapásra megváltoznak. A gyermekek bálványa a mamára sincs hatás nélkül, de ekkor megjelenik a színen Angéla, a ragyogó, fiatal pesti színésznő! Hogy egymásra találnak-e két egymásnak teremtett ember, sikerül-e a gyerekeknek egyszerre anyát és apát találniuk, erről szól Thury Zsuzsa sok szívvel, gazdag kedéllyel és finom arányokkal megalkotott regénye.

*

A könyv értékelése
(1-5; 5 a legjobb)

5, pont

Balaton. 1910. Úr.

A régebbi könyvek között is kell kotorászni, nem csak az újabb és újabb köteteket vásárolni. Régen méltán voltak híresek a pöttyös és csíkos könyvek, nem véletlenül. Ezek szinte csakis olyan művek voltak, amik nem csak akkor, hanem a későbbiekben, ma is megállják a helyüket.

Szerintem a legjobb olvasmány most, hogy kérdésesek a nyaralási, balatoni tervek. Jó választás ráhangolódásnak a nyárra, de a parton pihenve is kiváló olvasmány, meg majd a nyári élményektől feltöltődve is a szezon végén, ősszel.

Emlékszem, hogy amikor irodalomból vagy történelemből egy számomra érdekes korszakot tanultam a suliban, olyan könyveket olvastam, amik abban a korszakban játszódtak. Ez pont a világháborúk előtti “nyugalmas” időszakot mutatja be, nincs is jobb módja a tanuláshoz való kedvcsináláshoz, vagy szimplán a tanulásból való kizökkenéshez ennek a könyvnek. Felnőtt fejjel egy kicsit “egyszerű” volt a nyelvezete, de nem is tartozom abba a korosztályba akiknek íródott, mindenesetre idősebbeknek is kiváló nosztalgia, szülőknek intő példa, hogy a gyerekekkel foglalkozni kell, nem lehet mindent rájuk hagyni.

Egy szívesen olvasó gyerek kezébe simán való, jó olvasás gyakorlása céljából, de szimplán egy fiatalabbnak kikapcsolódásként is, megismerkedni az akkori korszakkal, hogy a gyerekek nem a telefonba, laptopba bambultak, hanem kimentek a szabadba, ismerkedtek a vidékkel, természettel, valódi barátságokat kötöttek, nem virtuálisat. A ki tudja, hol élő internetes ismerősödtől nem fogsz tudni kérni egy kiló cukrot, vagy egy liter tejet, ha hirtelen szükséged lenne rá, míg a környezetedben lévő ismerőseidtől, barátaidtól igen… Más világ volt…

A szereplőket mind imádtam, még azt is, aki amúgy kevésbé volt szimpatikus karakter. Összességében egész jó jellemrajzokat kap az olvasó a sztori során; manapság kevés író tud ilyet kreálni, vagy ha sikerül is az “általános és egyben sablonos motívumoktól eltérni”, akkor is kérdéses, hogy mennyire lesz az a karakter élethű. Ezen még biztos fogok egy kicsit gondolkozni később. 🙂

Sajnos a könyv borítója nem igazán fogott meg. A kép gyönyörű, de ez a sötétbarna alapszín az aranyozással… szerintem felejtős. Amúgy is mindig koptatom a számat, hogy az aranyozás bár jól mutat a borítókon, a legtöbb az olvasó kezén landol, lekopik, ha szerző-cím van ilyen technikával feltüntetve, eltűnhet. Szóval nem a legjobb választás. Próbáltam úgy olvasni, hogy a borítóhoz csak minimális felületen érjek hozzá, vagy ha nagyon szükséges, de ez macerás, és így is első olvasásra lejött már egy adag díszítés.

A könyv végén lévő ajánlók kivételesen betaláltak, kettőt ki is néztem már, de szerencsére csak egyre kell majd költeni, mert a másikat pakolászás közben megtaláltam itthon. Lassan valami komolyabb leltárt kéne végeznem…

Team Básti. Zoltán. Az úr.

*

Amit én olvastam
Thury Zsuzsa: Apollónia ​kisasszony vendégei

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2008
Oldal: 220
Egyéb: Saját

Az indulás nem volt a legszerencsésebb. A nagylány lerúgta öccsét a vonat lépcsőjéről, mert megítélése szerint őt, a négy testvér közül a legidősebbet illeti a felszállás, valamint az ablak melletti helyfoglalás elsősége.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük