Cselenyák Imre: A ​sivatag hercegnője

Magyar szerző.

*

Fülszöveg

Bagdad, ​hastáncosok, fűszeres illatok, földet-eget megmozgató szerelmek világa!

A kislány Zubeida élete csupa kaland, amíg a bagdadi bazársoron lakik. De a gondtalan napok véget érnek, amikor az apja tartozása miatt eladják őt a mara házba, ahol hastáncosokat nevelnek.

Nem elég szépnek lenni, a tehetség is kell, hogy átvészelje a nehézségeket. Egy nap szemet vet rá a síita főimám, de Zubeida retteg a férfitől.

A sors közbeszól, és Bagdadban árvíz támad.

Zubeida éppen csak megmenekül, és egy titokzatos, jóképű férfival kell átvészelnie a napokat egy szigeten.

Vajon az-Zahir mit érez iránta?

Tudja szeretni szívből, szenvedélyesen, vagy csak tárgyként kezeli?

Miért hagyja őt faképnél? Találkoznak még valaha?

És mit tehet Zubeida, amikor újra felbukkan a gyűlöletes imám, és magának követeli őt?

Zubeida a szerelem szabadságáért küzd egy olyan világban, ahol a nőknek kevés joguk van választani és ellentmondani.

*

A könyv értékelése
(1-5; 5 a legjobb)

5, pont

Zubeida. Kelet. Magyar.

Kezdeném rögtön azzal, hogy miért van ennyire az elején kiemelve, hogy magyar szerző alkotta ezt a könyvet. Akik régebb óta követnek, tudják, hogy magyar kortárs íróktól csak ritkán olvasok, és még kevésbé véleményezek. Több okból kifolyólag is tartom magam ehhez a szokásomhoz, kezdve azzal, hogy egy részüket vagy ismerem régebbről, vagy olyan minőségben alkotnak, ami az én mércémmel valójában a fanfic kategóriát üti meg, és nem a kézzelfogható könyv formátumot.

Na, ezzel a könyvvel egyáltalán nincs ilyen problémám. Nagyon jó döntés volt, hogy kiadták, és bárcsak több ilyen minőségű mű kerülne ki magyar szerzők kezei közül. Nem mondanám a világ legkönnyedebb olvasmányának, de mindenképp pozitívuma a meseszerű történetmesélés, a keleti hangulat beleszövése a sztoriba. Voltak olyan pillanatok, amikor tényleg úgy érezhette az olvasó, mintha ott és akkor lenne jelen, azok a hangok, illatok, benyomások ölelnék körül.

Először azt terveztem, hogy a szereplőkről bővebben írok, de rá kellett jönnöm, hogy ebben az esetben, nem szeretném elvenni a lehetőséget az írótól, hogy a maga által alkotott karaktereket az olvasók előtt prezentálhassa.

A borító elsőre nem fogott meg, de miután forgattam egy kicsit, megtetszett, mert tényleg megy a könyvhöz és hozzáadja azt a kis pluszt a műhöz, ami elősegíti, hogy egy letétel után, könnyebben visszazökkenhessen az olvasó abba a közegbe, ahová repíti a történet. Meg egy kicsit kitűnik vele a többi pöttyös könyv közül, ami valljuk be, hogy csak előny lehet.

A vége hozta a papírformát egy kis fűszerezéssel, de nem csalódtam benne. Sőt, kifejezetten örültem, hogy ilyenre sikeredett. Az a fajta befejezés, aminél csak somolyogni szoktam.

Volt egy pont, ahol egy kicsit jobban felpöröghettek volna az események érzésem szerint, vagy még egy kis akcióval megspékeltem volna, de ez már csak az én egyéni, nyughatatlan maximalizmusomnak köszönhető. Ez a könyv valójában így jó, ahogy van. 😉

*

Amit én olvastam
Cselenyák Imre: A ​sivatag hercegnője

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2018
Oldal: 320
Egyéb: Könyvtári

Négy dolgot nem lehet visszavonni: a kimondott szót, a kilőtt nyilat, az isteni rendeletet és az elmúlt időt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük